Cena unce zlata znovu prekročila hranicu 1300 USD

20.06.2014 Celý región

New York 20. júna (TASR) - Na platforme Comex Newyorskej komoditnej burzy došlo vo štvrtok (19.6.) k prudkému rastu ceny zlata s termínom dodávky v auguste. Internetový portál Minning.com informuje, že sa unca (31,1 gramu) kovu najdrahšie predávala po 1322 USD (979,63 eura), a v porovnaní so stredou (18.6.) jej cena vzrástla o 49,30 USD. Jej medzidňový prírastok dosiahol takmer 4 %. Naposledy sa jej vyšší prírastok v jednom dni zaznamenal vlani v septembri.

Po dlhých mesiacoch slabých termínovaných obchodov so zlatom sa vo štvrtok počet objednávok vyšplhal na 210.000. Ich počet bol o 100 % vyšší než dlhodobý denný priemer.

Cena unce sa vo štvrtok napokon v čase zatvorenia obchodovania na burze ustálila na 1320,40 USD. Bola takmer presne o 600 USD lacnejšia než začiatkom septembra 2011, keď ju investori na burze kupovali po rekordných vyše 1920 USD.

Raketový vzostup ceny unce zlata vyvolali poznámky šéfky amerického Fedu Janet Yellenovej na poslednom zasadnutí výboru Fedu pre operácie na voľnom trhu, ktorý rozhoduje o úrokových sadzbách centrálnej banky, že súhlasí s tým, aby úroky sadzby zostali nízke ešte určitý čas, lebo vyvolali pokles dolára voči euru a britskej libre.

Monetárna expanzia v Spojených štátoch najmä od vypuknutia finančnej krízy viedla k rastu ceny zlata. Unca sa predávala po 830 USD, keď Ben Bernanke, predchodca J. Yellenovej v kresle šéfa Fedu, oznámil prvý program kvantitatívneho uvoľňovania, pod čím sa rozumie masívna podpora americkej ekonomiky nákupom vládnych dlhopisov washingtonskej federálnej vlády. Došlo k nemu v novembri 2008, dva mesiace po krachu investičnej banky Lehman Brothers a vypuknutí svetovej finančnej krízy.

Program kvantitatívneho uvoľňovania spolu s ďalšími opatreniami viedol k tomu, že v januári tohto roku hodnota obeživa v USA prekročila 4 bilióny USD a za posledných sedem rokov vzrástla o 400 %.

Spojené štáty, ako sa konštatuje v komentári portálu, nezostali osihotené v tlačení peňazí. Rovnako postupovali aj Bank of Japan, Európska centrálna banka a Bank of England. V systéme teraz obieha ekvivalent viac ako 15 biliónov USD.
 

Vyberte región